Frimærke fra Elleore, 1983
Frimærke fra Elleore, 1983

Et frimærke, et kongerige og en løve

23.04.24
Måske lagde du mærke til at der pr. 1 januar 2024 ikke længere kunne købes eller anvendes frimærker, når der skal sendes breve. Måske er du også en af dem, der er lidt vemodig over det. Det blev jeg. Som arkivar gav det mig anledning til at kigge mig omkring i Gundsøegnens Lokalhistoriske Arkiv. Det var ikke kun frimærker, jeg fandt, men et lille kongerige med en usædvanlig historie.

Af Louise Cecilie Nielsen, historiker

Jeg kunne ikke undgå at trække på smilebåndet, da jeg i Gundsøegnens Lokalhistoriske Arkiv fandt en æske med arkivalier fra Elleoresamfundet. Her var der nemlig frimærker med forskellige ”elliske” motiver fra det lille ø-kongerige.

Elleore er en ø beliggende i Roskilde Fjord. Elleoresamfundets historie går tilbage til 1944, hvor en række skolelære besluttede sig for at købe øen og udråbte den til Kongeriget Elleore. Her skabte de bl.a. deres egen møntfod, egne frimærker, egne konger og dronninger. Derfor ses kongerne – kaldet Leo d’or - ofte afbilledet på deres frimærker. Øens historie strækker sig dog længere tilbage. I 1907 blev filmen ”Løvejagten” optaget, og man havde i den anledning en levende løve på øen. Derfor er løven også et populært motiv på frimærkerne.

Elleoresamfundets frimærker afspejler, ligesom alle andre frimærker, noget der er betydningsfuldt for vores samfund på et givent tidspunkt. Uanset om det er Dronning Margrethe II eller løver, der ses på frimærkerne. Nu har vi sagt farvel til et lille stykke kultur, som frimærket var.

Frimærkerne er kun et lille indblik i, hvad Elleoresamfundet er – for ø-kongeriget eksisterer stadig. Hvis du er nysgerrig på at se materiale fra Elleoresamfundet, kan du kontakte Gundsøegnens Lokalhistoriske Arkiv. Vi har frimærker, ”ellisk” valuta, medlemsbladet ”Ellebladet”, avisartikler om det lille kongerige og meget mere.

Klumme bragt i Sjællandske Nyheder d. 17. april 2024.

Du kan se "Løvejagten" her

Frimærke fra Elleore, 1988

Frimærke fra Elleore, 1983