Indblik i en læsekreds: ”Læsepigerne fra Roskilde” har mødtes 100 gange

Gennem 100 mødegange over 13 år har læseglæden foldet sig ud i fællesskab hos ”Læsepigerne fra Roskilde”. Rummelighed, socialt samvær og fælles læseglæde har dannet fundamentet for læsekredsens succes.

Af Charlotte Kobberøe Fink

Fem ud af seks kvinder, som er en del af læseklubben "Læsepigerne fra Roskilde"
Rummelighed, socialt samvær og fælles læseglæde er fundamentet for læseklubben "Læsepigerne fra Roskilde"

”Der er en god balance mellem at læse bøger sammen og involvere sig i hinandens liv. Der er altid plads til afstikkere under bogsnakken, hvis man har noget særligt på hjerte.”

Ordene kommer fra Marianne, der er tovholder for den lokale læsekreds ”Læsepigerne fra Roskilde” – og de har netop fejret et helt særligt jubilæum: De har rundet deres mødegang nummer 100. 

De mange timer har blandt andet budt på gennemgang af 85 (!) læste bøger, litterære vandringer og forfatterforedrag, men allermest rummer de fortællingen om glæden ved at mødes med andre med udgangspunkt i litteraturen.

For ”Læsepigene fra Roskilde” hænger de to ting nemlig uløseligt sammen: Bøgerne danner rammen om fællesskabet, men det sociale aspekt er en vigtig del af mødet.

Fælles læseglæde 

Gruppens eksistens går helt tilbage til efteråret 2011. Her manglede Marianne nogle at dele sin begejstring for litteratur med.

”Jeg har altid læst meget, men havde en pause på omkring 15 år, mens jeg havde små børn. Da jeg så begyndte igen, var der ingen på mit arbejde, der ville høre om alle de bøger, jeg læste. Derfor tog jeg kontakt til Roskilde Bibliotek i håb om at komme med i en læsekreds, fortæller Marianne.”

Her blev hun smedet sammen med to af gruppens nuværende medlemmer – Margit og Lisbeth – samt tre andre kvinder, og det blev til første side i fortællingen om det særlige fællesskab. 

Undervejs er der dog tre kvinder, der er gået ud af læsekredsen, og som siden hen er blevet erstattet af Eva, Hanne og Mette. Også for dem var læsekredsen en god måde at møde andre med samme interesser på. Og så var den et oplagt afsæt til at få fodfæste socialt, når man som Hanne og Mette var tilflyttere til Roskilde. 

Det sociale er vigtigt

Og netop det sociale er en vigtig del af læsekredsens fundament, når de mødes 8-10 gange om året. Bøgerne er udgangspunktet, men der skal også være plads til at tale om alle de andre ting, der fylder. 

Derfor begynder aftenerne i læsekredsen også altid med løs snak, inden samtalen om bogen begynder. 

Herefter er rammen fast, når bogen først præsenteres, og kvinderne på skift deler deres perspektiv på læseoplevelsen. For kvinderne er det vigtigt, at de skiftes til at vælge de bøger, der skal læses. På dén måde sikrer de en bredde i litteraturvalget og bliver udfordret på egne præferencer.

Nogle gange læser de også højt for hinanden eller forholder sig til særlige opmærksomhedspunkter. 

Og så sluttes mødet altid af med kaffe og mere snak – og uddelingen af den næste bog.

Læsekredsen har både haft fat i John Williams, Yahya Hassan og Merete Pryds Helle – og alt derimellem. 

“Der er respekt for hinandens bogvalg og ingen sure miner. Så skulle det da kun lige være, hvis bogen er alt for tyk,” ler Marianne, og de andre stemmer i.

Rummelighed skaber et trygt læserum

Generelt er der en stor rummelighed kvinderne imellem. Både i forhold til valget af bøger, men også i hinandens måde at analysere og læse på. Det er fx helt okay, hvis man lytter til bogen på E-reolen, eller hvis man ikke tager så mange noter undervejs. Og er der livsomstændigheder, der gør, at man ikke har fået læst i en periode, så er der også plads til dét. 

Kvinderne er enige om, at det er meget givende at være en del af en læsekreds. At man får læst litteratur, man ellers ikke ville have valgt, men at andres perspektiver og begejstring smitter. 

Og så er det en stor fordel, at læsekredsens går langt tilbage. 

”Man kender hinanden så godt, at man ikke er bange for at dele sine personlige perspektiver,” slutter Marianne.