Litteratur

Årets udgivelser ifølge bibliotekaren

Hvilke bøger tog os med storm i 2024? Bibliotekarerne fra Roskilde Bibliotekerne har nærlæst årets største, stærkeste og mest mindeværdige udgivelser og kåret vinderne i seks forskellige kategorier.

Af Ulla Hoberg Lyhne

Fra nervepirrende kærlighedshistorier og stærke debuter til poetiske perler og tankevækkende faglitteratur – her er deres bud på årets absolutte must-reads!

Årets udenlandske skønlitteratur 
Af Ann Luther Torp 
Jenny Erpenbeck - Kairos
Den tyske forfatter Jenny Erpenbeck modtog årets Bookerpris for denne roman, hvor et destruktivt kærlighedsforhold udspiller sig i tiden op til Østtysklands genforening med Vest. 
19-årige Katharina og 53-årige Hans mødes tilfældigt en regnfuld sommerdag, og skønt han er gift, indleder de et lidenskabeligt forhold. Erpenbeck beskriver, hvordan forelskelsen lykkeligt erobrer dem begge, men også hvordan Hans’ mørke jalousi får ham til at mistænkeliggøre og udskamme Katharina.
Medrivende og skræmmende kærlighedshistorie, der samtidig tegner et fascinerende billede af tiden efter Murens fald, hvor mange tidligere Østtyske borgere oplevelse en stærk følelse af tab.

Årets danske skønlitteratur 
Af Karen-Margrethe Revsbæk
Naja Marie Aidt - Øvelser i mørke
Romanen handler om en kvinde, som er ramt af PTSD efter en ulykke hun overværede. Samtalerne med psykologen viser dog, at der er mange andre årsager som er med til at have udløst hendes PTSD, og det rulles langsomt op gennem samtalerne med psykologen.

Romanen er på mange møder mørk og dyster, men når jeg synes den er så fin, skyldes det den nænsomhed som hovedpersonen bliver beskrevet med. Det kan godt være, at mange ting har været svære, men der er også håb i romanen i form af en fantastisk venindegruppe, som i den grad støtter og stiller op når der er behov.

Alt i alt en meget fin lille bog, om at overkomme det svære i livet.

 

Årets krimi 
Af Maria Lange
Sizzel-Jo Gazan - I en dråbe 
I første bind af Sissel-Jo Gazans nye krimiromantrilogi lægges der spor ud til en stor fortælling om familieskæbner i flere generationer, om tilhørsforhold og blodets bånd. Bogen er en krimiroman om at være på kant med samfundet, om at gå sine egne veje og om at bryde med omverdenens forventninger, og om at finde hjem. Fra første side var jeg fanget af både stemning og plot. Bogen tager læseren med på en fantastisk rejse ind i naturvidenskaben og DNA’ens afsløringer og slutter med noget af et plottwist.

 

Årets debutant 
Af Rikke Rosenbeck  
Amalie Sehested Rom  - Hun har altid lyst til, at der skal være en til

D. 4 december udkom årets måske sidste debutant Amalie Sehested Rom med romanen Hun har altid lyst til, at der skal være en til. På blot 152 sider formår Sehested Rom at fortælle tre uafhængige historier om mennesker, der på forskellig vis søger frihed og retfærdighed over for en fyring, en stævning og en tvangsauktion. Det, som imponerede mig mest under læsningen, er Sehested Roms troværdige persongalleri. Man fornemmer, at Sehested Rom er helt tæt på sine karakterer, når hun med relativt få sætninger får karaktererne til at stå klart frem med alle deres længsler, gode intentioner og usikkerheder. Sehested Roms forfatterskab vil jeg glæde mig til at følge med i. 

 

Årets bedste lyrik 
Af Mikkel Roosevelt Hertz   
Caroline Albertine Minor - Nivå Bugt Strandenge

Nivå Bugt Strandenge af Caroline Albertine Minor er digte, der handler om sorg og ulykkelig kærlighed, om længsel. Digtene er smukke og forvirrende. De springer mellem forskellige tider (og forskellige mænd), og kan være sentimentale, seksuelle eller moderlige. Digtene fortæller ikke et samlet forløb. Der er bratte stemningsskift, indskydelser, der sitrer og forgrener sig ud i erindringer og besyngelser, af det, der har været. Af måske kommende kærlighed. Det er et smukt miskmask, der placerer læseren i fortabelse, liderlig forvirring og sværmerisk drømmeri. Det fuldkomne findes i øjeblikkene, og rundt om disse bevæger tvivlen, glæden, begæret og dagligdagen sig.

 

Årets fagbog 
Af Jan M. Johansen 
Yuval Noah Harari – Nexus

Der er mange bøger, der i mit hoved kæmper om at være årets fagbog, men med tidens fokus på kunstig intelligens in mente, så er Yuval Noah Hararis ’Nexus’ det eneste valg.

Bogen består af en række essaylignende artikler, der belyser, hvordan vi som mennesker danner netværk og hvordan ideer derigennem føres ud i livet, samt hvordan kunstig intelligens kan påvirke den proces.

Det er både udsædvanligt velskrevet og maner til eftertanke på en og samme tid. Mere kan man næsten ikke forvente af en god bog.

 

Årets børnebog 
Af René Toft 
Roskilde Skriveklub – Brændbar 

Årets børnebog 2024 er den eminente Young Adult-gyser Brændbar, som er en helt speciel bog. Den er nemlig skrevet af Skriveklubben Roskilde. Skriveklubben Roskilde er en skriveklub for børn og unge i alderen 10 til 15 år i Roskilde. De har gennem det sidste halve år sammen arbejdet på en bog, som nu er blevet trykt og udgivet. 
Brændbar handler om teenagepigen Siri, der lider af social angst. Det gør ikke situationen nemmere, at hun bliver sendt på "lejrskole for utilpassede unge". Især ikke, da nogle af de unge viser sig at være virkelig utilpassede. Spørgsmålet er, om Siri overhovedet kan overleve fem dage på lejrskolen …