Historie

Kampdag og Kvindetræ

D. 8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag. Vi fortæller i den anledning om Roskildes Kvindeg, som blev plantet for mere end 100 år siden, da landets kvinder fik stemmeret i 1915.

Af Mathilde Bøgelund Møller, kunsthistoriker

Tags

Din by

Den Internationale Kampdag blev stiftet i 1910 og havde oprindeligt til formål at arbejde for kvinders valgret. Siden er dagen blevet brugt til at rette opmærksomheden mod kvinders ligestilling i det internationale samfund.

Kvindernes Eg, Vestre kirkevej, Himmelev, u.å.
Kvindernes Eg, Vestre kirkevej, Himmelev, u.å.

Hvorfor plante et egetræ?
Kvindernes Eg i Roskilde er én ud af 30 egetræer, som blev plantet i hele landet for at markere dagen, hvor en ændring i grundloven gav kvinder m.fl. stemmeret. Ideen kom fra kvindeforbundene, der havde hentet inspirationen fra stavnsbåndets ophævelse i 1788 og treårskrigen 1848-1850, hvor man også plantede egetræer til minde om begivenheden.

Kvindernes egetræ
I Roskilde samledes en gruppe af byens kvinder d. 5. juni 1915 for at plante Kvindernes Eg på Vestre kirkevej tæt ved Roskilde Højskole. Blandt de lokale initiativtagere hørte bl.a. Margrethe Bredsdorff, forstanderkone på Roskilde Højskole, Oline Hansen fra Munksøgård i Himmelev, og Bodil Hartington fra Hartingtons gård (senere kaldet Engholm). Bodil Hartington var meget interesseret i kvindesagen, og god veninde med forkvinden for Dansk Kvindesamfund Jutta Boisen-Møller.

God kampdag til alle!

Margrethe Bredsdorrff (u.å.)
Margrethe Bredsdorrff (u.å.)
Bodil Hartington (1912)
Bodil Hartington (1912)